bierbrouwerij
 
 
Boxen
Decibels
Tweeters en woofers
Surround
Home cinema set

 

Soorten boxen; Tweeters en woofers

Verdelen van geluid via tweeter, woofer en mid-range speakers

Het is tegenwoordig gebruikelijk om het geluid weer te geven via meerdere boxen. Iedere box heeft daarbij zijn eigen frequentie. Er zijn daarom speciale speakers, afhankelijk van het frequentiegebied van het geluid dat weergegeven moet worden.

De subwoofer wordt gebruikt voor lage tonen en is het grootst. Het grote oppervlak is nodig om de lage tonen te kunnen produceren. (Lage tonen hebben namelijk een langere golf). Tweeters worden juist gebruikt voor de hoge tonen. Om hoge tonen goed te kunnen weergeven, wordt juist gebruik gemaakt van een klein oppervlak. (Bij een groot oppervalk zou het geluid gaan resoneren.) Duurdere audiosystemen maken ook gebruik van andere boxen. Denk bijvoorbeeld aan een subwoofer. Die worden gebruikt voor de allerlaagste tonen De ideale luidspeakerconus zorgt ervoor dat er geen resonatie optreedt.

Basreflex boxen- klein maar fijn?

Niet iedereen heeft evenveel ruimte. Vandaar dat er geprobeerd wordt om met kleine boxen lage tonen te reproduceren. Bij de basreflex boxen wordt een massa lucht gebruikt die in beweging wordt gebracht in de poort. De doorsnede en lengte van de basreflexpoort en de inhoud van de box, bepalen samen het frequentie gebied. Eigenlijk wordt zodoende de frequentie verlegd naar een lagere weergave.

Bij gedempte luidsprekers werkt het weer anders. De naam zegt het al, daar wordt de resonantie gedempt. Op die manier wordt de bandbreedte van de luidspreker wordt zodoende vergroot.

Belang van een goede versterker

Om optimaal te kunnen genieten van een speaker, moet die wel overeenkomen met de juiste spanning van de versterker. Belangrijk hierbij is, dat de weerstand van de kabels en de interne weerstand van de versterker zo klein mogelijk moeten zijn.De verhouding tussen die delen moeten goed zij (de zogenaamde dempingsfactor). Als die dempingsfactor te laag is, is dat van invloed op de speaker. Gebruik daarom goede/dikke kabels naar de boxen. Het probleem is te voorkomen door gebruik te maken van boxen met een ingebouwde versterker.

 
 
 
 
 

2012 © INTERNETADRES BOXEN.NL | DISCLAIMER | CONTACT