bierbrouwerij
 
 
Boxen
Decibels
Tweeters en woofers
Surround
Home cinema set

 

Boxopstelling en optimaal geluid

Plaatsing van boxen en de ideale audio opstelling

De golflengte van het geluid bepaalt eigenlijk of geluid wel goed hoorbaar is in een ruimte. Nu zijn die golflengtes verschillend. Om die reden past niet iedere box in een ruimte. Het geluid wordt het best weergegeven op 1-7 van de diagonaal van de ruimte op oor hoogte. De weergave van de subwoofer is optimaal als de reflexpoort gericht is naar de hoek van de kamer. Plaatsing ten opzichte van de andere speakers is hierbij niet relevant, het gaat om de afstand tot de hoek of de muur. Dat is van invloed op de versterking van het geluid. Die vrije afstand is van invloed op de laagte van het geluid. Dat is vijf meter bij 60 hertz maar loopt wel tot 15 meter bij 20 hertz (de afstand van de luidspreker tot aan de muur).

Hifi en surround

HIFI of High Fidelity betekent “Hoge Betrouwbaarheid” of “Werkelijkheids weergave”. De geluidskwaliteit van de apparatuur is optimaal, natuurgetrouw ten opzichte van het origineel. Er is dan zo min mogelijk vervorming en zo min mogelijk ruis.
Low fidelity is de tegenhanger van hifi. Dat wordt juist gebruikt om de indruk te wekken dat het om een authentieke klank gaat. (maar dat gaat dan ten koste van de kwaliteit van het geluid).

Bij surround probeert men het geluid optimaal en driedimensionaal weer te geven. De basis hiervan ligt bij stereo (geluid uit twee kanalen) uit de jaren 70. Dit kreeg zijn vervolg met vier boxen (quadrofonie). Hier moesten de eerste problemen getackeld worden want hoe moest het geluid gesneden worden in vier kanalen.Als vervolg kwam Dolby in de jaren 80 met haar surroundsysteem. Hiermee kwam het meerkanalen geluid van de bioscoop de huiskamer in. Surround gaf vooral bij beeld een extra dimensie die een extra versnelling kreeg met de opkomst van de DVD zodat er direct meerdere kanalen gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig wordt het geluid in 5 kanalen plus een lage tonenkanaal geregistreerd.

Homecinema set en soorten merken

Een homecinema set is eigenlijk een set boxen in combinatie met een receiver. Een homecinemaset is wel goed uit te breiden met specifieke boxen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een subwoofer voor de allerlaagste geluidsfrequenties. Bijna iedere fabrikant heeft een homecinema set. Bekende merken zijn: Bose, Harman-Kardon, JVC, LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony.

 
 
 
 
 

2012 © INTERNETADRES BOXEN.NL | DISCLAIMER | CONTACT