bierbrouwerij
 
 
Boxen
Decibels
Tweeters en woofers
Surround
Home cinema set

 

Geluidsdruk en decibels

Belastbaarheid (watt) en decibels

Er zijn eigenlijk twee soorten belastbaarheid. Enerzijds de elektrische belastbaarheid en anderzijds de geluidsdruk die wordt uitgedrukt in decibels. Deze twee grootheden staan eigenlijk los van elkaar.

De belastbaarheid van luidsprekers wordt uitgedrukt in WATT. De eenheid is vernoemd naar James Watt en staat een voor het rele vermogen van het apparaat, de elektrische belastbaarheid. Op veel apparaten en boxen staat aangegeven wat de box maximaal kan verbruiken (maar dat hoeft die dus niet werkelijk te gebruiken).

Decibel en logaritme

De geluidsdruk wordt uitgedrukt in Decibels. Decibel is geen eenheid maar een verhouding. De decibel is genoemd naar de bel. Een decibel is namelijk een tiende van een bel. In akoestiek wordt decibel vaak gebruikt om het geluidsniveau weer te geven. Het menselijk oor werkt daarbij eigenlijk als een soort logaritmische schaal. Als we een geluid twee keer zo sterk horen, en daarna het geluid weer twee keer zo sterk, dan ervaren we dit als ongeveer net zon groot verschil als de eerste keer. Uitgedrukt in DB, tussen de eerste en tweede zit 3 db en tussen de tweede end derde eveneens 3 DB. In totaal is de toe name dan 6 dB. In onze ervaring is dat vier keer zo sterk, maar in werkelijkheid is dit met een tot zestien maal toegenomen ten opzichte van het oorspronkelijke geluidsniveau. (Wet van Weber).

 
 
 
 
 

2012 © INTERNETADRES BOXEN.NL | DISCLAIMER | CONTACT